MARMARA oynuyoruz!

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar'la birlikte tasarladıkları ve Marmara Kültürleri Ağı’nın etkinlikleri çerçevesinde üretilen MARMARA kart oyununu konuşuyoruz.

MARMARA oyunundan bir kart
MARMARA oynuyoruz!
 

MARMARA oynuyoruz!

podcast servisi: iTunes / RSS

Açık Dergi’de Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar’la birlikteyiz. Ortak tasarladıkları ve Marmara Kültürleri Ağı’nın etkinlikleri çerçevesinde üretilen bir kart oyununu konuşacağız: MARMARA. Hızla değişen Marmara Denizi’nde ekolojik sorunlara çözümler geliştirilen bir masa oyunu. Sonunda ya hep birlikte kazanıyor ya da tümden kaybediyorsunuz.

Şubat 2022'de çalışmalarına başlayan "Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı" Marmara Denizi'nin karşı karşıya olduğu çevre krizinin daha iyi anlaşılması ve gerekli önlemlerin hızla alınması konusunda kamuoyunda hassasiyet oluşması amacıyla yoğun faaliyetlerini sürdürüyor. CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilen projenin son çıktısı da Açık Dergi'de ayrıntılarına baktığımı MARMARA isimli bir masa/kart oyunu.

Aslı ve Kerem'le oyunun genel yapısından hareketle ekolojik düşünmenin ne demek olduğunu, dünya ve çevre sorunlarına yönelirken "oyun" mefhumunun sürece getirebileceği katkıları, karşılıklı öğrenme ve birlikte hareket etmenin toplumsal mücadeleye etkisini konuşuyoruz.

Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar

MARMARA KÜLTÜRLERİ AĞI

MARMARA'nın iyileştirilmesi konusunda çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler düzenleyen Ağ'ın amacı bilim insanlarını, sanatçıları, yazarları, gazetecileri, araştırmacıları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek, işbirliklerini çoğaltmak ve çalışmaların paylaşılmasını sağlamak. MARMARA oyunu da sanatçılarla yapılan işbirliği neticesinde ortaya çıkmış.

Kerem Ozan Bayraktar süreci anlatırken Marmara Adası'nda kahvede oyun oynayan kadınları görünce, bir oyunla ekolojik bilinci geliştirebileceklerini fark ettiklerine değindi.

"Genelde ekolojinin tam kelime anlamıyla değil ama ekolojik düşünmeye odaklı şekilde meselelere yaklaşıyoruz. Bunları nasıl çözümleyebiliriz diye düşünüyoruz" dedi ve oyunda bunu yansıtmayı amaçladıklarını belirtti.

Oyunun hazırlık aşamasında özellikle Marmara Kültürleri Ağı web sitesinden çok yararlandıklarını paylaşan Aslı Uludağ, "Oyunun diğer oyunlardan farkı ve ekoloji için de önemli olan kısmı oyun haritasının değişken olması. Oyun haritası sürekli dönüşüyor. Kolektif olarak ya kazanılıyor ya kaybedilebiliyor. Bir kahramanın kazanması gibi bir durum söz konusu değil", "İnsan merkezli, ben merkezli seçimler yaptığınızı fark ediyorsunuz" dedi.

MARMARA oyunundan "müsilaj", "atık su deşarj bölgesi" ve "liman" kartları.